Uw naam

Paswoord

onthouden
Home > Geschiedenis > Gommaar Spada

Gommaar Spada

Hiermee begon een nieuwe periode van bloei in de geschiedenis van de fanfare. Zonder overdrijven kunnen we nu gerust van de "Spada-periode" spreken. Alles begon opnieuw met nog meer levenskracht dan vroeger. Op 10&11 februari werd toneel gespeeld bij de "Kempenzonen" van Pulderbos. Er zouden nog heel veel toneelstukken volgen. In 1948 wordt de toneelvereniging heringericht. Het moest een op en top Lindekring aangelegenheid blijven! Naast festivals, stoeten en repetities vond men nog de tijd om Vlaamse kermissen te organiseren en om fantastische uitstappen te doen, waaronder een uitstap naar de Ardennen. De vereniging leefde en men maakte plezier. Zo vroegen Staf Eelen en Gust van Giel in Luik aan een dagbladverkoper "Vous n'avez pas un journal flamand?", waarop de man doodernstig antwoordde: "De vlaamse gazetten zijn nog niet binnen!". Op de vlaamse kermis van '49 kwam, omwille van een zwaar onweer, bijna niemand opdagen. Alleen de volledige fanfare was present maar de opbrengst was niettemin bijlange niet gering! De houten kop 's maandags was het enige nadeel wat sommige ervan onthouden hebben ...
Op 26 juli '55 haalde men prijzen op de muziekwedstrijd te Pulle. Ook bij de "Verenigde Vrienden" te Pulle en bij "Cecilia" te Nijlen was Spada dirigent. De Lindekring speelde met wel 40 uitvoerders "Michiel Adriaens zoon" en "Melina". Het toneelwerk bleef echter ook niet achterwege. Dit zelfde jaar speelde men op 20&27 december "De Kleine Foerier" en "Sloeber de geluksvogel". Frans Schoenmakers en Frans Dierckx hielden er de moed in en volgende toneelstukken kwamen aan de beurt: "Inkeer" en "Een potig wijfje" in '54; "Spook te koop" en "Zijn tweede huwelijk" in '55. In '56, '57 en '58 bracht men slechts 1 toneelstuk: "Achter de wolken schijnt de zon" in '56; "De vier jaargetijden" in '57; "Kinderen van ons volk" in '58. In '59 heeft men weerom 2 toneelstukken gebracht, "Het meisje van Arnefjord" en "Moppie als kindermeid". "Onder één dak" werd in '60 opgevoerd, "Tussen twee vuren" in '61 en "Nacht zonder dageraad" in '62.
Het waren telkens plezante dagen in "De Bijl" waar de aanwezigen van toen nog steeds met plezier naar terugblikken. Wat heeft de familie Van Dyck moeten afzien voor dat toneel! Gelukkig zat Emiel zelf ook mee in het complot, zoniet zou men geen gat gemaakt hebben in het plafond om Zwarte Piet uit de hemel te kunnen laten neerdalen. Miel zou waarschijnlijk ook niet toegelaten hebben dat zijn halve huishouden heringericht werd om een beter decor te kunnen plaatsen. Weken aan één stuk hebben zij in een kleine achterkeuken moeten leven! Nu nog getuigen de muzikanten dat de bakker er meer schade dan voordeel van gehad heeft. In '59 werd Karel Van Dijck als jubilaris gevierd. Hij speelde dat jaar maar liefst 25 jaar toneel. Als geschenk kreeg hij de boeken "Jeugd" en "Kosthuis bij Fien Janssens" van Ernest Claes overhandigd.
Muzikaal had men ondertussen ook niet stil gezeten: Op 9 juni '57 haalde men te Rijkevorsel de eerste prijs in de 3de afdeling. 35 muzikanten en 15 leerlingen waren aanwezig. Het bestuur werd gevormd door de 4 Fransen (Schoenmaekers als voorzitter, Van Peer als ondervoorzitter, Janssens als schrijver en Vervecken), het trio Van Dyck (Emiel, Albert en Karel), Lous Schrijvers en Jozef Peeters. Ook het kantonnaal muziektornooi te Zoersel op 22&23 juli '61 was geen klein bier voor de inrichters: St. Martinus (Halle), De Vliegende Jannen (Viersel), De Kempenzonen (Pulderbos), De Netezonen (Emblem), De Verenigde Vrienden (Pulle), St. Amelberga (Zandhoven) en de Eendracht (onze "broeders" uit Zoersel) speelden de pannen van het dak. Dit muziektornooi werd trouwens geanimeerd door Louis Neefs als opvolger van Johnny Hoes. Op zo. 8 september '63 was het weerom feest in onze vereniging. Voorzitter F. Janssens heeft voor een nieuw vaandel gezorgd dat deze dag ingewijd werd. Op het vaandel stond de Lindeboom (wat dacht je?), de kerk van Zoersel, het schild van de gemeente en de eerste noten van de melodie "Zoersel Dorpke".
KF De Lindekring Zoersel