Uw naam

Paswoord

onthouden
Home > Geschiedenis > 'Success Story'

'Success Story'

De voorzitter Jef Gilis begon zijn moeilijke taak in '75. Hij verving de zeer verdienstelijke François Janssens welke de voorgaande 16 jaren voorzitter en 24 jaren bestuurslid was geweest! Samen met dirigent Frans Verbeeck zorgde Jef voor enkele primeurs: Samen met de jongeren van de andere korpsen welke onder leiding stonden van Frans Verbeeck, werd onze jongeren een unieke en onvergetelijke Wenenreis voorgeschoteld. Het is ook Jef die mee aan de wieg stond bij de geboorte van onze welgesmaakte champagneconcerten ...
Op 29 mei '79 ging het bestuur noodgedwongen op zoek naar een vervanger voor dirigent Verbeeck. Op het einde van zijn loopbaan verliep de communicatie met de muzikanten niet meer zo vlot, zodat werd uitgekeken naar een minstens evenwaardige vervanger. Het bestuur schuimde de wijde omgeving af, op zoek naar die ene dirigent die de energie en motivatie zou vertonen die nodig was om onze vereniging verder te doen groeien en bloeien. De kennismaking met Frans Kenis en het nemen van de beslissing met deze man de toekomst tegemoet te gaan, is op zijn minst gezegd vreemd verlopen. We geven de eer graag aan Jef Gilis zelf om dit verhaal eigenhandig te vertellen. Laat u overtuigen van de moeilijke zoektocht en vraag Jef ten gepaste tijde eens om het ganse verhaal uit de doeken te doen!
Al zeer snel bleek dat deze op muzikaal vlak mogelijk moeilijkste keuze ongetwijfeld de juiste keuze was. Talrijke geslaagde muziekavonden, champagneconcerten, teerfeesten, kermissen e.d. zouden volgen. In het provinciaal vormingscentrum te Oostmalle werd het "90-jarig jubileum" gevierd. Het optreden in de feestzaal getuigde van zodanige activiteit dat alle aanwezigen overtuigd waren dat de toekomst gegarandeerd was. Het optreden was ronduit een absolute topper. De piepjonge muzikantjes speelden zo ijverig dat ze met hun voeten niet meer aan de grond konden. Terwijl de ouderen zich in alle bochten wrongen om niet de loef te worden afgestoken door de jeugd.
In 1984 reisden wij voor de eerste maal naar het Duitse "Delemenhorst" voor een 3-daagse verbroedering met het plaatselijke muziekkorps. Het was ook in dit jaar dat wij de eer kregen om een huwelijk op te luisteren in de Onze Lieve Vrouwekathedraal in Antwerpen. Voor ons negende Champagneconcert werd er noodgedwongen uitgekeken naar een grotere zaal. Het bestuur werkte ijverig aan de uitnodigingen en tot ieders grote vreugde was de grotere zaal "de Salamander" te Oostmalle bij aanvang van het concert volledig gevuld. Het jaar erop waren wij de eerste maal te gast in Antwerpse "Carolus Borromeuskerk" voor de opluistering van de Artiestenmis.
1986 was weerom een goed jaar voor onze fanfare. Op uitnodiging van het artiestencomité van de Carolus Borromeuskerk luisterden wij de hoogmis van Pasen op. Op 6 april werden zelfs 2 concerten geprogrammeerd. Ondanks het feit dat het namiddagconcert in de feesttent van Gust Klessens (n.a.v. zijn 50 jarig jubileum) op zijn zachtst gezegd lichtjes tegenviel, hebben wij 's avonds tijdens de live-uitzending van "10 jaar filmmuziek bij Radio Annick" een bijzonder goed concert gebracht. Zaten de gedachten 's namiddags misschien al in de radiostudio? Ons tiende Champagneconcert rondde dit muzikale jaar af. Echter niet enkel op muzikaal vlak was dit jaar een mijlpaal in onze geschiedenis. In amper 6 maanden stampten onze leden een gloednieuw lokaal uit de grond. Op 15 november vond de plechtige inhuldiging plaats.
Toen in 1987 op het allerlaatste nippertje voor het Champagneconcert moest uitgeweken worden naar de nog grotere feestzaal van de Delften in Westmalle, was het bestuur er niet echt gerust in. Groot was onze vreugde dat ook deze zaal weer netjes gevuld werd door aandachtige en enthousiaste toehoorders.
De hierop volgende jaren noteren we een muzikale uitstap naar onze noorderburen in het Nederlandse Chaam, een optreden in Geel op uitnodiging van het Sint-Dimpna-feestcomité, het ontstaan van de "Classico-avond" i.s.m. de Zoerselse KWB, de eerste bonte avond met een optreden van onze eigenste legendarische "Zangeres zonder Naam". In ons eigen lokaal kampten we voor sommige activiteiten al snel met plaatsgebrek, wat het bestuur ertoe aanzette om het lokaal een eerste maal uit te breiden. Het lokaal werd met 8 meter verlengd.
Het 100-jarig bestaan in 1991 zou een gigantisch feest worden. Elke maand was er wel een activiteit waar het jubileum centraal stond. Wat in januari begon met een academische zitting en tentoonstelling, groeide uit tot een echt dorpsfeest in het weekend van 23 t/m 25/8. Het massaconcert op zaterdagavond samen met onze collega's van het groot koperensemble de Lindegalm en brassband de Condor werd een onvergetelijk hoogtepunt. Wie herinnert de bulderende kanonnen en galmende kerkklokken tijdens de opvoering van Tsjaikowski's "Ouverture 1812" nog? Uiteraard werd ook dit jaar weer traditiegetrouw afgesloten met een grandioos Champagneconcert.

KF De Lindekring Zoersel